Vocea
Vocea a dat nastere muzicii. Din cele mai indepartate timpuri, oamenii au folosit puterea ei magica pentru a se adresa zeitatilor si inca de atunci, au inceput sa-i dezvolte potentialul extraordinar.
Vocea fiind omeneasca, este fragila, imprevizibila si tocmai de aceea, atat de emotionanta. Ea sta la baza tuturor genurilor muzicale –de la opera la jazz si rock, sau la melodiile populare si traditionale.
Fiecare voce frumoasa este unica in felul ei; caracterizata prin timbru, adica printr-o culoare si o vibratie specifica, fiecarae voce detine ceva nedefinit, o sensibilitate ce o face inconfundabila.
Oricine poate canta din instinct. Cu toate acestea exista o prapastie intre ,,a canta” si ,,a fi cantaret”.

Vocea este produsa de vibratiile corzilor vocale la trecerea aerului trimis de plamani (care actioneaza ca niste foale). Ea isi capata principalele caracteristici in laringe si in gura. Acest ,,instrument” pe care il poseda fiecare om este extrem de complex.

laringe.jpg
In cultura occidentala, a fi cantaret sau cantareata profesionista inseamna: o buna stapinire a respiratiei, o emisie corecta a sunetelor, suplete a vocii, precum si o buna dictie a limbilor straine. In plus este necesara dobandirea unei tehnici speciale. Cantaretii invata cum sa-si foloseasca vocea exersand zilnic, ani de zile, asa cum instrumentistii exerseaza pentru a dobandi tehnica instrumentului. Cu deosebirea ca vocea fiind un ,,instrument viu”, evolueaza neincetat de/a lungul timpului. In plus vocea are mai multe registre: ea poate fi facuta sa sune in diferite parti ale corpului, fapt care o modifica in totalitate.
Astfel, se face distinctie intre vocea de piept, care da note grave (utilizata in vorbire) si vocea de cap, care da note acute. Intre cele doua tipuri de voci, exista asa-zisa zona de trecere, in care cele doua se contopesc in mod echilibrat, rezultand vocea mixta.
producerea_vocii.gif
Vocile sunt atat de diferite incat a fost necesara clasificarea lor. Acest lucru se poate face dupa mai multe criterii.
O clasificare pe sexe imparte vocile in voci de femei si voci barbatesti. Dupa criteriul varstei deosebim voci de copii (la fel cu vocile mai acute ale femeilor) si voci de adulti. Dupa ambitusul vocilor (intinderea notelor pe care vocea le acopera in mod natural) vocile se pot clasifica astfel: vocile de femei se impart in SOPRAN (cea mai ascutita), MEZZOSOPRANA si ALTISTA (cea mai joasa). Vocile barbatesti sunt TENOR (cea mai subtire), BARITON si BAS (cea mai grava).
In interiorul fiecarei categorii exista distinctii importante. In fiecare categorie vocile difera mai mult prin timbru. In principiu, rolurilor dramatice li se potrivesc de obicei voci mai adanci.
Spre exemplu, in functie de diferenta de timbru exista mai multe tipuri de soprane, care corespund unor caractere ale personajelor uneori opuse.
  • Vocea sopranei lirice este calda, plina si bogata, ideala pentru a ilustra personaje feminine blande si romantice.
  • Soprana dramatica are o voce mai dramatica, mai incisiva, capabila de mari explozii, este potrivita eroinelor tragice.
  • Soprana usoara are o voce mai cristalina si limpede, de obicei atribuita rolurilor de tinere pure si inocente.
  • Soprana de coloratura poseda acute iesite din comun si trebuie sa fie capabila sa interpreteze arii de mare viirtuozitate: este asociata de obicei cu roluri de vrajitoare sau de femei care traiesc situatii foarte dramatice.

Aria Reginei Noptii din opera Flautul fermecat de MozartSonoritatea deosebita, oarecum nepaminteana a vocii sopranei de coloratura a fost utilizata si in filmul,,Al cincilea element" pentru Diva Plavalaguna (cantareata extraterestra albastra, foarte inalta). In film ea interpreteaza aria "Oh, giusto cielo!...Il dolce suono" (scena nebuniei) din Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti si ,,Dansul Divei".

Muzica pentru ,,The Diva Dance" este rezultatul proiectului unui student, Jason Munoz, in 1997.

Audiati in finalul videoclipului acutele ,,extraterestre" ale solistei.

Interpretarea din film ii apartine sopranei albaneze Inva Mula.

Desi vocalizele ei par a fi in afara posibilitatilor fizice, s-a afirmat in documentarul Editiei Speciale a filmului ca vocea ei nu a suferit modificari digitale.
Cauta pe www.youtube.com si alte interpretari ale acestei piese care sustin aceasta afirmatie.Diva Dance