BALETUL

Daca in opera si opereta numerele coregrafice apar doar pentru a da culoare si diversitate spectacolului, creatia de balet propriu-zisa se bazeaza in intregime pe expresivitatea miscarilor coregrafice, dans si pantomima.

Baletul ca gen, se dezvolta in paralel cu opera si opereta, dar concentreaza intreaga esenta in dans si muzica.

Pe baza unui scenariu (libret), compozitorul scrie muzica lucrarii, iar coregraful o transpune in dans.

Si in balet (ca si in opera si opereta) apar elemente de arta plastica: decoruri, costume, machiaje.

Interpretii sunt: dansatori solisti si corpul de balerini, acompaniati de orchestra.

Compartimentarea in acte, tablouri si scene apare si aici. Numerele muzicale sunt doar orchestrale: muzica slujeste libretul.

Evolutia baletului.

Prezent inca in cele dintai opere, baletul se va desprinde treptat ca gen independent, conturandu-si particularitatile. Jean-Baptiste LULLY si Philipe RAMEAU rezerva baletului un loc aparte, ambii fiind autori ai unor comedii-balet.

In Franta sec. al XVII-lea, vor lua fiinta celebrele academii de dans, printre elevii lor numarandu-se si viitori regi si oameni de cultura.

Costumul de dans al Regelui Soare (Ludovic al XIV-lea al Frantei)


louis-XIV-en-apollon.jpg


Cele mai cunoscute balete sunt semnate de compozitorul rus Piotr Ilici CEAIKOVSKI (1840-1893): Lacul lebedelor, Frumoasa din padurea adormita, Spargatorul de nuci.

Dansul lebedelor mici din baletul Lacul lebedelor de P.I.Ceaikovski.
Cel ce va continua traditia initiata de Ceaikovski in sensul inspiratiei din creatia populara si a crearii unor valoroase balete este Igor STRAVINSKI (n. 1971). Principalele sale balete, inspirate de vechi legende rusesti, au fost puse in scena de renumitul ansamblu de balet condus de S. Diaghilev: Pasarea de foc, Sarbatoarea primaverii, Petruska.

Pasarea de foc de Igor Stravinski vezi baletul


Un alt reprezentant al creatiei de balet este compozitorul armean Aram HACIATURIAN (1903-1978), autor al bine cunoscutelor balete Spartacus si Gayaneh.

Urmariti Dansul sabiilor din baletul Gayaneh.

Important datorita reprezentarii prin dans a unui subiect romanesc este si poemul etnografic Nunta in Carpati al lui Paul CONSTANTINESCU (1909-1963).

BALETUL MODERN

MAURICE BEJART - fondatorul baletului modern

Maurice_Bejart.gif

In 1997 coregraful Maurice Bejart realizeaza pentru a celebra vietile lui Freddie Mercury (solistul formatiei Queen) si a balerinului Jorge Donn (ambii decedati de SIDA) coregrafia baletului ,,Balet pentru viata". Muzica apartine formatiei Queen si compozitorului clasic Wolfgang Amadeus Mozart: un exemplu al tendintei contemporane de a impleti muzica culta cu valori ale muzicii moderne. Filmarile au avut loc la Teatrul metropolitan din Lausanne, Elvetia. Danseaza corpul de balet al companiei de balet Bejart.

Vizioneaza
Wordle: QUEENBolero-ul de Maurice RAVEL in interpretarea celebrului balerin Jorge DONN. Interpretarea sa este cea mai buna dintre toate: uimitoare, magica, emotionanta. Desi aceasta piesa nu a fost scrisa pentru balet, coregraful Maurice Bejart creaza o coregrafie inedita cu viziune moderna, in cadrul careia si luminile contribuie la crearea atmosferei artistice.